Zatřídění vín

Kabinet, pozdní sběr nebo výběr z hroznů? Porovnejte vína v nabídce Nevinného obchodu na základě zatřídění do jednotlivých kvalitativních kategorií určených měřením cukernatosti hroznů.

Zatřídění vín Počet položek: 20

Podkategorie

  • Zemská / nezatříděná vína

    Označení zemské víno se používá pro vína, která jsou vyrobena z hroznů vypěstovaných na území České republiky. Tato vína mohou být označena názvem odrůdy i vinařské oblasti, tedy české nebo moravské zemské víno. Minimální cukernatost hroznů při sběru je 14° NM.

    Těchto vín se však v Nevinném obchodě obávat nemusíte. V současnosti označení zemská vína využívá spousta menších vinařství, protože tato kategorie nepodléhá zatřiďovací povinnosti. Vína, jejichž cukernatost hroznů dosahuje hodnot přívlastkových vín, tedy mnohem vyšší než uvedených 14° NM, uvádějí pod označením zemské víno. Zatřídění vín je proces finančně i časově náročný, a tak se u menší produkce nevyplatí. Jako Česká zemská deklaruje svá vína například i známé vinařství Kraus.

  • Jakostní vína

    Pro výrobu jakostních vín se používají hrozny s cukernatostí minimálně 15° NM. Vyrábí se pouze z tuzemských hroznů sklizených ve stejné vinařské oblasti, v níž probíhá výroba vína.

  • Kabinetní vína

    Jakostní vína s přívlastkem se vyrábějí z hroznů tuzemského původu. Jsou sklizeny ve stejné vinařské podoblasti.  Výroba vína probíhá ve stejné vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Kabinetní vína se vyrábějí z hroznů s cukernatostí nejméně 19° NM.

  • Pozdní sběr

    Jakostní vína s přívlastkem se vyrábějí z hroznů tuzemského původu. Jsou sklizeny ve stejné vinařské podoblasti a výroba vína probíhá ve stejné vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Vína s přívlastkem pozdní sběr se vyrábějí z hroznů s cukernatostí nejméně 21° NM.

  • Výběr z hroznů

    Jakostní vína s přívlastkem se vyrábějí z hroznů tuzemského původu. Jsou sklizeny ve stejné vinařské podoblasti a výroba vína probíhá ve stejné vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Vína s přívlastkem výběr z hroznů se vyrábějí z hroznů s cukernatostí nejméně 24° NM.

  • Výběr z bobulí

    Vína s přívlastkem výběr z bobulí se vyrábějí z hroznů, které byly sklizeny ručně. Hrozny dosáhly při sklizni cukernatosti nejméně 27 °NM. Pro vysokou kvalitu se výběry z bobulí nepoužívají pro běžné stolování, ale spíše ke slavnostním příležitostem nebo jako doplňky kvalitních dezertů, mají-li vyšší obsah zbytkového cukru.

na stránku
Zobrazení 1 - 12 z 20 položek
Zobrazení 1 - 12 z 20 položek