Hibernal je moštová odrůda, která byla vyšlechtěna v roce 1944 v Německu, jako kříženec odrůd Chancellor a Ryzlink rýnský. Název je odvozen z latiny (od slova hibernace) a odráží dobrou odolnost odrůdy proti mrazům. Do Státní odrůdové knihy byla v České republice zapsána v roce 2004 a plochy vinic se stabilně zvětšují jak ve vinařské oblasti Čec...
Hibernal je moštová odrůda, která byla vyšlechtěna v roce 1944 v Německu, jako kříženec odrůd Chancellor a Ryzlink rýnský. Název je odvozen z latiny (od slova hibernace) a odráží dobrou odolnost odrůdy proti mrazům. Do Státní odrůdové knihy byla v České republice zapsána v roce 2004 a plochy vinic se stabilně zvětšují jak ve vinařské oblasti Čechy, tak Morava.
Cukernatost je trochu vyšší a kyseliny nižší než u Ryzlinku rýnského. Odrůda ctí terroir, a tak se mohou vína z různých oblastí dosti lišit.
Víno má zelenožlutou barvu, intenzivní ovocitou vůni. Setkáme se s vůní i chutí angreštu, ananasu, broskve, hrušky, kiwi a dalších.
Odrůda hibernal je vhodná k výrobě biovín.
Vína odrůdy hibernal jsou vhodná k archivaci.