Filtrování produktů
Nahrávám...
Vína s vyšším obsahem CO₂ rozlišujeme podle základního dělení na šumivá a perlivá.
Šumivé víno, u nás hojně označované i výrazem sekt, je víno, které po otevření nádoby při 20 °C vykazuje přetlak způsobený oxidem uhličitým nejméně 3 bary. Je plněno do lahví s hřibovitou zátkou, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením. CO₂ se do vína dost...
Vína s vyšším obsahem CO₂ rozlišujeme podle základního dělení na šumivá a perlivá.
Šumivé víno, u nás hojně označované i výrazem sekt, je víno, které po otevření nádoby při 20 °C vykazuje přetlak způsobený oxidem uhličitým nejméně 3 bary. Je plněno do lahví s hřibovitou zátkou, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením. CO₂ se do vína dostává primární a sekundární fermentací v uzavřené nádobě. Šumivá vína mohou být oxidem uhličitým dosycována, ale tento údaj musí být povinně uvedený na etiketě. Sekundární kvašení může probíhat buď v lahvi (pak mluvíme o metodě Champenoise - u nás označení traditionnelle nebo classique) nebo v nerezových ocelových tancích (tzv. metoda charmat). Šumivá vína u nás podléhají spotřební dani.
Šumivá vína se rozdělují podle zbytkového cukru. Používá se tradiční francouzská klasifikace:
Perlivé víno vykazuje v uzavřené nádobě přetlak oxidu uhličitého 1 až 2,5 baru. Někdy se označuje výrazem Frizzante. Perlivé víno bývá obvykled dosyceno oxidem uhličitým. Ale setkáme se i s perlivými víny, která vznikla druhotným kvašením. Rozhoduje hodnota přetlaku CO₂.
Klasifikace perlivých vín je z hlediska zbytkového cukru podobná jako u tichých vín:
Sekt Blanc de Noir z vinařství Kraus je suché perlivé víno, vyrobené metodou Charmat z hroznů odrůdy Pinot Noir. Chuť je svěží, lehká s...
Sekt Pinot Noir sec z Lobkowiczkého zámeckého vinařství Roudnice nad Labem je velmi neobvyklé a překvapivé šumivé víno. Vyrobeno tradiční...
Šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašení v lahvi z odrůdy Ryzlink rýnský. Chuť je svěží, převládá ovocitý projev odrůdového...