Šumivá a perlivá vína

Vína s vyšším obsahem CO₂ rozlišujeme podle základního dělení na šumivá a perlivá.

Šumivé víno, u nás hojně označované i výrazem sekt,  je víno, které po otevření nádoby při 20 °C vykazuje přetlak způsobený oxidem uhličitým nejméně 3 bary. Je plněno do lahví s hřibovitou zátkou, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením. CO₂ se do vína dost...

Vína s vyšším obsahem CO₂ rozlišujeme podle základního dělení na šumivá a perlivá.

Šumivé víno, u nás hojně označované i výrazem sekt,  je víno, které po otevření nádoby při 20 °C vykazuje přetlak způsobený oxidem uhličitým nejméně 3 bary. Je plněno do lahví s hřibovitou zátkou, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením. CO₂ se do vína dostává primární a sekundární fermentací v uzavřené nádobě. Šumivá vína mohou být oxidem uhličitým dosycována, ale tento údaj musí být povinně uvedený na etiketě. Sekundární kvašení může probíhat buď v lahvi (pak mluvíme o metodě Champenoise - u nás označení traditionnelle nebo classique) nebo v nerezových ocelových tancích (tzv. metoda charmat). Šumivá vína u nás podléhají spotřební dani.

Šumivá vína se rozdělují podle zbytkového cukru. Používá se tradiční francouzská klasifikace:

  • Brut nature: méně než 3 g na 1 litr v případě, že po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr
  • Extra brut: 0-6 g na 1litr
  • Brut: 6-12 g na 1 litr
  • Extra dry (sec): 12-17 g na 1 litr
  • Sec: 17-32 g na 1 litr
  • Demi-sec: 32-50 g na 1 litr
  • Doux: vyšší než 50 g na 1 litr

Perlivé víno vykazuje v uzavřené nádobě přetlak oxidu uhličitého 1 až 2,5 baru. Někdy se označuje výrazem Frizzante. Perlivé víno bývá obvykled dosyceno oxidem uhličitým. Ale setkáme se i s perlivými víny, která vznikla druhotným kvašením. Rozhoduje hodnota přetlaku CO₂.

Klasifikace perlivých vín je z hlediska  zbytkového cukru podobná jako u tichých vín:

  • Suché - nejvýše 4 g zbytkového cukru na litr nebo nejvýše 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin je 2 gramy nebo méně.
  • Polosuché - nejvýše 12 g zbytkového cukru na litr nebo nejvýše 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin je 10 gramů nebo méně.
  • Polosladké - Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
  • Sladké - 45 g zbytkového cukru na litr a výš
Více

Šumivá a perlivá vína Počet položek: 3

Zobrazení 1 - 3 z 3 položek
Zobrazení 1 - 3 z 3 položek