Filtrování produktů
Nahrávám...
Hledáte bílá, růžová nebo červená tichá vína? Projděte si sortiment Nevinného obchodu třeba po jednotlivých odrůdách. Anebo si vyberte šumivé víno.
Podkategorie
Bílá vína se vyrábějí z hroznů bílých moštových odrůd vinné révy. Rmut, tedy rozdrcené bobule se lisuje rychle po sklizni a získává se čistý mošt pro fermentaci.
Rosé nebo také růžová vína se vyrábějí z modrých hroznů, které se nechají odležet pouze krátkou dobu a tím se sníží obsah vyluhovaného barviva.
Klarety jsou bílá vína vyráběná z modrých hroznů. Hrozny se ihned po sklizni lisují menším tlakem, čímž vznikne bezbarvý mošt, z něhož po prokvašení vznikne bílé víno.
Červená vína se vyrábějí z modrých hroznů vinné révy. Červené barvivo obsahují slupky modrých bobulí. Mošt fermentuje spolu se rmutem několik dní a barvivo se tak vylučuje do kvasící šťávy. Fermentace trvá delší dobu než v případě bílého vína a dochází k ní obvykle za vyšší teploty. Červené víno obsahuje více tříslovin.
Oranžová vína získávají svoji barvu a charakteristické vlastnosti dlouhodobou macerací – ležením bobulí bílých hroznů na slupkách. Při maceraci se z dužniny a ze slupek uvolňují veškeré látky a také zbarvení, takže víno je mohutnější, tělnatější a má vyšší barevnost. Předpokládá se, že jde o původní starobylý výrobní postup výroby vín (tzv. kachetinské technologie).
Vína s vyšším obsahem CO₂ rozlišujeme podle základního dělení na šumivá a perlivá.
Šumivé víno, u nás hojně označované i výrazem sekt, je víno, které po otevření nádoby při 20 °C vykazuje přetlak způsobený oxidem uhličitým nejméně 3 bary. Je plněno do lahví s hřibovitou zátkou, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením. CO₂ se do vína dostává primární a sekundární fermentací v uzavřené nádobě. Šumivá vína mohou být oxidem uhličitým dosycována, ale tento údaj musí být povinně uvedený na etiketě. Sekundární kvašení může probíhat buď v lahvi (pak mluvíme o metodě Champenoise - u nás označení traditionnelle nebo classique) nebo v nerezových ocelových tancích (tzv. metoda charmat). Šumivá vína u nás podléhají spotřební dani.
Šumivá vína se rozdělují podle zbytkového cukru. Používá se tradiční francouzská klasifikace:
Perlivé víno vykazuje v uzavřené nádobě přetlak oxidu uhličitého 1 až 2,5 baru. Někdy se označuje výrazem Frizzante. Perlivé víno bývá obvykled dosyceno oxidem uhličitým. Ale setkáme se i s perlivými víny, která vznikla druhotným kvašením. Rozhoduje hodnota přetlaku CO₂.
Klasifikace perlivých vín je z hlediska zbytkového cukru podobná jako u tichých vín:
Sylvánské zelené 2022, polosladké ze Školního statku Mělník je výrazné bílé víno s vyšším zbytkovým cukrem. Barva vína je jiskrná, světle...
Sekt Blanc de Noir z vinařství Kraus je suché perlivé víno, vyrobené metodou Charmat z hroznů odrůdy Pinot Noir. Chuť je svěží, lehká s...
Sekt Pinot Noir sec z Lobkowiczkého zámeckého vinařství Roudnice nad Labem je velmi neobvyklé a překvapivé šumivé víno. Vyrobeno tradiční...
Šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašení v lahvi z odrůdy Ryzlink rýnský. Chuť je svěží, převládá ovocitý projev odrůdového...
Pinot Noir klaret CZ 2020 - Trojslava z mělnického vinařství Bettina Lobkovicz zaujme už průsvitně tělovou barvou. Aroma i chuť jsou jemně...
Ryzlink rýnský ročník 2021, kabinet ze Žernoseckého vinařství je velmi harmonické víno světle žluté barvy s typickým aromatem lipového...
Kerner ročník 2018 ze Školního statku je plné, intenzivní bílé víno. Cukernatost hroznů v době sklizně měla hodnotu 24,6° NM, což odpovídá...
Pinot Noir 2020 z Vinařství pod Radobýlem je znamenité, plné červené víno a výrobci ze Žalhostic právem náleží za sérii pinotů posledních...